Matlagning som filosofi og meditasjon

Hvor ofte er det at man er fullstendig tilstede i øyeblikket? Hvor ofte opplever man noe fullt ut, med alle sine sanser og med hele sitt vesen? De fleste av oss tilbringer vår tid i tanke om hva vi må gjøre i fremtiden, om et minutt, en time eller en uke fra nå. Andre ganger tenker vi over det som er skjedd i fortiden og hvordan vi har følt oss der og da. Vi lever i datid og i fremtid, men sjeldent i nåtid, her og nå. I et ekstremt tilfelle; som f.eks. om man var involvert i en bilulykke; tror du at man tenker om ubetalte regninger i de øyeblikk før krasjet? En så ekstrem hendelse tvinger folk til å fokusere fullstendig på nåværende tidspunkt. Poeng her er å minimere energien man bruker på fortiden og fremtiden, og fokusere den for å få det meste ut av tilværelsen her og nå.

Matlagning er en slags meditasjon for meg i den forstand at den drar meg dypt i nåtid, der jeg er oppmerksom på hva jeg gjør og hvordan jeg gjør det. Berøringssansen er opptatt av teksturenes mangfold i ingrediensene. Smaks og luktsansene blir absorbert av de magiske mat sammensetninger. Synet blir blendet av skjønnheten i alt som jeg bruker i matlagningen: Et fint kjøttstykk, et glinsende stykke frisk fisk, det livlig farge av friske, sesongpregede grønnsaker; den søte duften av moden frukt. Nøkkelen her er å ikke ta noe for gitt. Alt som vi bruker er enten i live eller har vært levende på et tidspunkt. Alt som vi spiser har død for å livnære oss. Dette er et av livets fakta, som vi noen ganger har lett for å glemme på grunn av at maten kommer ferdigpakket fra butikken. Å behandle våre råvarer med  respekt er å behandle oss selv med respekt. Det er et gammel ordtakk som sier: ”du er hva du spiser” og det passer mer enn man egentlig er klar over.

I øynene mine er alt på planeten tilknyttet på en eller annen måte. Man trenger bare å se seg rundt for å legge merke til forbindelsene mellom menneskene rundt oss… alle ”tilfeldighetene” som føles som om de ikke er det… effekten menneskeheten har på miljøet, en vulkan som stanser flytrafikken over hele verden, osv. For meg å være bevisst på denne samhørighet er noe som setter stor preg på livet mitt og tilværelsen.

Denne mentalitet/filosofi kan brukes på hvilken som helst del av livet og i hvilket som helst øyeblikk. Å lære seg å bruke den på matlagning, er egentlig en portal som gjør det mulig å bruke den i alle sammenheng. Dette er hva matlagning betyr for meg. Det er verktøyet mitt for å lære å oppleve ting fult ut. Matlagning er min måte å berike, både mitt liv og andres. Å dele denne gleden med dere er det som gir mening til min tilværelse. Lev mye, elsk mye, nyt alt og for guds skyld: Vær lykkelige!

Ian Eric Petersen

Leave a Comment

* are Required fields