Archive for the ‘Oppskrifter’ Category

Skogsopp risotto

Soppsesongen nærmer seg slutten og tiden er inne for å nytte det siste av den. Hva med en sopp risotto? Den er en smakfull synonim med innendørs kos. Risotto stammer fra nord-Italia, hvor risdyrking er vanlig. 

Ingredienser: 2 stk. finkuttet sjallotløk, 1 finthakket hvitløk, 1 spsk. olivenolje, 2 spsk. smør, 2 kopper risottoris, skogsopp (kantareller, piggsopp, traktkantareller), 3 spsk. kremfløte, ½ kopp reven parmesan. 

 

Risotto kraft: 7 dl. vann, 1 buljongterning, 3 dl. hvitvin (allt kombineres i en kjelle og varmes opp)

 

 

 

Fremgangsmåte: Start med å steke soppene i en mellomvarm stekepanne; kryddre med salt og pepper og sett til side. I en mellomstor kjelle ha smør og olivenoljen over svak varme. Lettstek sjallotløken til den er gjennomsiktig men uten farge. Tilsætt så hvitløken og stek ytterligere i 1 minut. Tilsætt risottorisen og stek under omrøring til utsiden av kornene er gjennomsiktig. Nu kan du røre inn risotto kraften litt om gangen til risene er tilberedt (riskornene er ”al dente” og risottoen er lett og løs). Tilsett kremfløte og reven parmesan. På en tallerken kan du anrette først risottoen i bunn; skogsoppene drysses på toppen. Avlutt med litt finkuttet gressløk og mer parmesan. Bon appetit! 

Andelår confite

Jeg har nylig været i Paris, der jeg fikk litt inspirasjon. Confite er en veldig gammel konserveringsmetode som stammer fra Frankrike, der mat tilberedes og opbevares i fett. Dette tilfører enda en deilig smaksdimensjon. Fettet kan brukes om igjen.

Andelår from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Ingredienser 1 person: 1 andelår, 1 appelsin, frisk rosmarin og timian kvister, 3 knuste enebær, 1 knust hvitløk, salt, pepper, malt stjerneanis, smør.

Fremgangsmåte: i bunnen av en ildfast form legg appelsin skiver, timian, rosmarin, knust enebær og knust hvitløk. Dryss andelåret med salt, pepper og stjerneanis og legg i ildfastformen. Dekk så andelåret med smeltet smør og sølvfolie. Tilbered i ovnen ved 130 C i minnst 2 timer. Avslutt den i ovnen ved 200 grader og grillfunksjonen til skinnen blir sprø. Lurer du på mer kan du se denne oppskrift på video. Bon appetitt!

Pannestekt fjellørret med vårlige grønnsaker og eple vinaigrette

Heisann! Leste i avisen at nordmenn spiser mindre og mindre fisk, hvilket jeg synnes er utrolig synd med all den fantastisk fisk som finnes i Norge. Fjelløret er sunn, kan kjøpes sprellende fersk i butikken; den er lettvint og har en delikat smak.

Fjellørret from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Oppskrift mengde: 1 person

Ingredienser: 150 – 180 g. fjellørret filet, salt og pepper, olje og smør.

Fremgangsmåte: Risp skinnen på laksen, krydre med salt og pepper og stek på skinnsiden til du kan se den er stekt halvveis. Snu fileten og stek ytterligere i 10 sekunder. Ta av og legg til side.

Vårlige grønnsaker

Ingredienser: 4 Reddiker i kvart, 4 sukkererter i biter, 1 spsk. smør, salt og pepper.

Fremgangsmåte: Ta 1 spiseskje smør i en varm kjelle og la den bli nøttebrun. Ha reddikene inn først og stek i 1-2 minutter. Ha sukkerertene i og stek ytterligere i 30 sek. Smak til med salt og pepper.

Eple vinaigrette

Ingredienser: ¼ eple finkuttet i terninger, saft fra ½ lime, ekstrajomfru olivenolje, finkuttet vårløk, ingefer, chilli, sjallotløk og timian. Salt og pepper.

Fremgangsmåte: Blann den finkuttet eple, vårløk, ingefer, chilli, sjallotløk og timian i en liten bolle. Smak til med noen spiseskjeer olivenolje, limesaft, salt og pepper.

HÅPER DET SMAKER :-) !

Ian Eric Petersen

Rosa-stekt andebryst med bakt paprikasalat

Andebryst er en fantastisk ingrediens som blir altfor lite brukt. Det har en annerledes smak og konsistens enn kyllingbryst. Skinnet på brystet smaker best når det er sprøstekt, sånn at man får kontrasten mellom det myke og saftige brystet og det knasende skinnet. Det er viktig å steke andebrystet rosa, da blir smaken og konsistensen vesentlig bedre enn om man gjennomsteker det. Brystet blir tørt og veldig seigt ved gjennomsteking.

I denne oppskriften blir andebrystet anrettet med en bakt paprikasalat og syltede artisjokker. Man kan bake parikaene selv eller kjøpe dem ferdigbakt og syltet på glass fra butikken. Jeg har også valgt å bruke ferdigsyltede artisjokker i stedet for å lage dem selv for å forenkle oppskriften.

Untitled from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Rosa-stekt andebryst

Ingredienser:

et andebryst til 2 personer
salt og pepper
1 skje smør
salvie
timian og rosmarin.

Fremgangsmåte:

Risp skinnet i et rutemønster og dryss salt og pepper over. Stek skinnsiden av brystet på en tørr, mellomvarm panne i ca. fem minutter. Snu brystet og stek det i ytterligere 2-3 min, mens du tilsetter resten av igrediensene. Øs det nøttebrune smøret over brystet for å fremheve smaken. Andebrystet  stekes til slutt  3-4 minutter i ovnen på 180 grader. La det hvile i 5 minutter før du transjerer det.

Paprikasalat med reddikspirer og artisjokk

Ingredienser:

3 paprika, en i hver farge
1 boks reddikspirer
1 glass Italienske artisjokker i olje
olivenolje
finhakket persille
salt og pepper.

Fremgangsmåte:

Legg paprikaene i en ildfast form, hell over olivenolje, dekk med sølvfolie og ovnsstek i 35 minutter på 180 grader. La paprikaene kjøle av og fjern skinn og frø. Kutt paprikakjøttet i strimler og smak det til med god olivenolje, salt, pepper og hakket persille. Anrett med spirene og artisjokkene.

Entrecôte med mangosalat og bearnaise-majones

Dette kjøttstykke er stappfyllt med smak og er perfekt til både steking og grilling. Du bestemmer hva som passer deg best. I denne oppskriften blir entrecôten servert med en lettvint og frisk mangosalat og en bearnaise- majones. Det skal bemerkes at denne versjonen av en bearnaise er MYE sunnere og har en bedre smak enn en posesaus, mens mangosalaten har noen fantastiske smaksfremhevende kvaliteter.

Entrecoté med mangosalat from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Entrecôte med mangosalat

Ingredienser:

1 entrecôte per person

Marinade: 1 hvitløksfedd finhakket, stjerneanis, paprika, kummin, olje.

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene til marinaden sammen og gni inn i biffen. Stek i en tørr panne, 2 minutter på hver side og la hvile i ytterligere 5 minutter før transjering.

“Bearnaise-majones”

Ingredienser:

1 egg
2 klyper salt

1 klype pepper
litt hvitvinseddik
neutral olje
finhakket estragon

Fremgangsmåte:

Ha egg, salt, pepper og eddik i et stavblender glass. Mix i et par minutter til en fyldig/luftig konsistens. Deretter blander du inn oljen, litt om gangen. Avslutt med finhakket estragon.

Mangosalat (1 person)

Ingredienser:

½ mango i terninger
½ chilli
½ vårløk
finhakket koriander
lime
1 klype salt og sukker

Fremgangsmåte:

Dette er superlettvint! Blann alle ingrediensene sammen og server. Så kan du bare kose deg med en nydelig, sommerlig rett.

Lammecarré med bakte grønnsaker.

Lammecarré er Rolls Royce’en av kjøttverden. Den koster litt, men er smakfull og mør. Denne oppskrift er enkel måte å lage en lekker hovedrett som gir deg bakoversveis!

Lammecarré med bakte grønnsaker from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Lammecarré

Ingredienser:

Salt, pepper og smør
1 liten handfull salvie
1 knust hvitløks fedd

Fremgangsmåte:

1. Rens lammecarréen for sener, skjær ruter i fettet og krydre med salt og pepper.

2. Stek i en panne ved mellomhøy varme i 2 – 3 minutter. Snu den sånn at undersiden blir stekt; på dette tidspunktet tilsetter du en full skje smør, et knust hvitløks fedd, en liten håndfull salvie. Når smøret er blitt nøttebrunt kan du øse det over lammecarréen med en spiseskje; dette gir en fantastisk smak og hjelper med tilberedningen.

3. Hele lammecarréen kan nå settes i ovnen ved 180 grader i 6 til 8 minutter. Dette gir en medium steke grad. La den hvile deretter i 5 minutter før du transjerer.

Tilbehør til En person

Ingredienser:

2 skiver aubergine
2 skiver biff tomat
2 skiver squash
2 biter bakt paprika (Kan lages eller kjøpes på butikk)
Finskåret sjalottløk og timian
Olivenolje, salt og pepper

Fremgangsmåte:

1.Legg en rekkefølge med annenhver skive aubergine, tomat, squash og bakt paprika på en ildfastform. Dryss med finskåret sjalottløk, timian, olivenolje, salt og pepper. Grønnsakene er nå klare til å stekes på 180 grader i 10 til 15 minutter.

Urte ”pesto”

Ingredienser:

Timian
Persille
Salvie
Pinjekjerner
Olje, salt og pepper

Fremgangsmåte:

Alle ingredienser settes opp i en blender og ”blitzes” til en grov konsistens. Voila! Siste komponenten i retten er klar!

Blomkålsuppe med chorizo, pinjekjerner og oliven

Blomkål er en undervurdert ingrediens som er billig, og kan kjøpes overalt. Bruker man den på riktig måte kan man skape følelsen av luksus i hverdagen. Denne versjonen har chorizo, oliven og pinjekjerner som tilbehør.

Blomkålsuppe from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Blomkål suppe:

Ingredienser:

1 blomkål hode
½ løk
1 hvitløks fedd
1/2 liter kremfløte
1 liter hel melk
1 hønse buljong terning

Smør
Salt og pepper
Trøffel olje

Fremgangsmåte:

1. Start ved å kutte løken i biter og sautere den i en kasserolle ved lav varme. Når løken er myk og gjennomsiktig kan du tilsette hvitløken som også skal være kuttet i biter. Rør rundt i løken og hvitløken sånn at den ikke tar farge.

2. Deretter tilsæt blomkålen, melken, kremfløten, og buljongen. La blandingen stå på varmen rett under kokepunktet inn til blomkålen er mør. Rør periodevis for å forhindre at suppen brenner seg fast til bunnen av kjelen.

3. Sett blandingen i en blender og kjør i ca. 5 minutter inn til den er homogen og silke glatt. Suppen kan siles for å gi den en enda bedre konsistens, ellers kan den serveres som den er.

Tilbehør:

Spansk chorizo
Oliven
Pinjekjerner
Timian og rosmarin

1. Chorizoen kuttes fint, oliven kuttes i skiver, timian og rosmarin hakkes fint.

2. Start ved å steke chorizoen. Når den er brunet og har gitt fra seg den gode olje kan du tilsette oliven og pinjekjernene. Avslutt ved å tilsette timian og rosmarin.

Ian Eric Petersen oppskrifter smaksloken mat privatkokk chef for hire gourmet vin og mat livstil artikler Ian Eric Petersen livskvalitet ernering spise god sublim fantastisk matlagning koking steking flambering posjering grilling  kjøtt fisk fjørfe kylling vaktel and bryst lammecarre entrecote filet rygg smak urter krydderurter grønnsaker sommer vinter høst vår meny kjøkken stekepanne gryte

Ytrefilet av svin med ratatouille

Svinekjøtt er ikke så populær I Norge som den er i Danmark, men jeg syntes den kan være en velsmakende og mager proteinkilde som kan kombineres med massevis av sauser samt tilbehør for å krydre tilværelsen J. Versjonen som presenterer dere i dag er en ytrefilet; denne del av svinet inneholder naturlig lite fett. Når man kombinerer den med den tradisjonelle fransk ratatouille (ellers kjent som den matglad rotte i Disney filmen av samme navn) og en lett vinagrette har man en rett som umulig kan slå feil. Denne retten passer seg best til hyggelig kveld med kjæresten eller familien, ut i ettermiddags solen på terrassen.

Ytrefilet av svin med ratatouille from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Ratatouille

Ingredienser:

1 løk
1 hvitløks fedd
1 aubergine
1 squash
1 rød paprika

Halverte sherry tomater
Salt og pepper
Frisk timian og rosmarin

TIPS: Før man begynner tilberedning av denne oppskrift er det best man har kuttet eller klargjort alle ingredienser på forhånd. Hver grønnsak kan settes i en separat bolle, da de skal tilsettes på forskjellige tidspunkter.

Fremgangsmåte:

1. Løk, aubergine, squash og paprika kuttes i terninger (0;5 – 1 cm.)

2. Sett en tørr panne på middelshøy varme og vent til den blir varm før du tilsetter olje. Dette forhindrer at oljen brenner.

3. Ta en skje smør opp i den varme olje. Når den slutter å frese, tilsæt løken og stek i 30 sekunder, deretter hvitløken og stek 30 sekunder til.

4. Fortsett listen nedover med ingredienser, stek hver ingrediens i ca. 30 sekunder før du tilsetter den neste. Smak til med salt, pepper og friske urter.

Ytrefilet av svin:

Ingredienser:

Medaljonger av svin ytrefilet
Timian
Rosmarin
Hvitløk
Paprika
Stjerne anis
Oliven olje

Fremgangsmåte:

1. Timian, rosmarin, hvitløk, paprika, stjerne anis og oliven olje settes opp i en blender og blandes inn til de er fullstendig flyttende.

2. Svine medaljongene marineres i krydder blandingen i opp til 2 dager.

3. Stek på en mellomvarm panne på begge sider. Når den er snudd kan man helle litt cognac på pannen for å flambere… pas på! Cognac’en flammer veldig!

4. Når flammene har lagt seg kan man kaste et par smør klumper på pannen og la de smelte. Den ”glacering” som er i pannen kan da øses over ytrefileten for å gi en skinnende ”finish” og øke smaks inntrykket.

5. Medaljongen er klar til å serveres. La den hvile i 3 minutter før man transjerer medaljongen på skrå for å vise steke graden.

Hvordan setter man opp kjøkkenet?

Snakk med hvilken som helst profesjonell kokk, svaret vil alltid være det samme. Forbedning og oppsett, “mise en place” er religionen de sverger til på kjøkkenet. Å organisere arbeidsmiljøet ved å sette opp sin “stasjon” med en fjøl og de kniver man skal bruke er essensielt. Man kan sette opp små krukker ved komfyren som kan inneholde salt, pepper, smør og en flaske med olje. Målet med dette er å gjøre arbeidsprosessen så enkel, praktisk og effektiv som mulig.

Kjøkkenoppsett from Ian Eric Petersen on Vimeo.

Om kjøkkenkniver

Det grunnleggende knivsettet til lidenskapelige amatørkokker består av kun tre kniver; kokkekniv, filetkniv og grønnsakskniv. Her får du en kjapp beskrivelse av dem, og hvordan ta vare på dem.

Og husk, aldri putt knivene i oppvaskmaskinen.

Om Kjøkkenkniver from Ian Eric Petersen on Vimeo.