Archive for the ‘Artikler’ Category

Kunnskap er ikke det samme som visdom

For å ha kunnskap trenger man bare å vite. For å oppnå visdom må man handle.

The road to Santiago de Compostela

Walking the path

Jeg hørte denne settning første gang i Star Wars 2 (NØRD!!), men den slo virkelig igjennom andre gang jeg hørte den i en film ved navn ”Peacefull warrior” med Nick Nolte og Scott Mechlowicz. Siden har jeg lest boken filmen er basert på -skrevet av Dan Millman- og mange andre innen sitt genre. Disse bøker har en simpel men kraftfull lærdom: Finn din indre lærer, hør på hva han har å si og bruk det videre ut i den virkelige verden.

Min indre lærer er den som vet svarene til de daglige spørsmål. Det kan være en følelse eller en fornemmelse. For meg er det noen ganger stemmen som sier ”litt mer salt i denne suppen”, ”litt mindre varme i denne pannen” eller det lille trykk i brystet man får når man har møtt en person man ikke bør stole på. Uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra har vi alle sammen en indre lærer; og livet har lært meg at det lønner seg å høre etter. Visdom kommer av å ta lærdom av leksene livet gir oss og gjøre de nødvendige forandringer i hverdagen, slik at lærdommen blir en del av vårt vesen. Jeg vil gjerne avslutte denne tanken med en fin settning jeg lærte i Spania mens jeg gikk veien til Santiago de Compostela:

Kunnskap er å vite at tomat er en frukt.

Visdom er å ikke bruke tomat i en fruktsalat!

Nyt solen og sommeren! Jeg ønsker dere glede og mange herlige opplevelser :-)

Ian Eric Petersen

”Mise en place”, kjøkkenets Alpha og Omega.

Snakk med hvilken som helst profesjonell kokk, svaret vil alltid være den samme. Mise en place er religionen som kokker verden rundt sverger til. Hvorfor? Fordi uten den er det praktisk sett umulig å by på en kulinarisk opplevelsesrik aften.

”Mise en place” betyr på fransk å sette alt på sin plass, forberedning om man vil. Det starter med å organisere ens arbeidsmiljø; å sette opp en ”stasjon” med en fjøl og de knivene man skal bruke. Man kan sette opp små krukker ved komfyren som inneholder salt og pepper; og plassere oljen ved siden av de. Målet er å gjøre ens arbeidsgang så praktisk, lett og effektiv som overhodet mulig. Dette kommer vi til å gjennomgå sammen.

Etter organisering av arbeidsplassen kommer forberedningen av maten. Målet er at alle komponenter skal være klare og forarbeidet. Der er ingenting som er mer irriterende for en gjest enn å vente i det uendelige på maten mens du sjonglerer for å få det ferdig. Det stresser verten (deg), fordi du føler at gjestens forventninger ikke blir oppfylt; og det stresser gjesten fordi du blir stresset. Utfallet er at kvaliteten på maten blir dårligere på grunn av stress og mangel på forberedning.

Man kunne argumentere at gourmetkokker er ”gærne” folk. At de er ekstreme perfeksjonister som vil kontrollere sine omgivelser; og man ville ha rett, men det er viktig å skjønne at det er en mening bak galskapen. Når man løper rundt og leter etter ingredienser og redskaper er det lett å glemme det man har stående på en varm komfyr, eller den siste ingrediens som fullfører en rett.

Rådet mitt er å bruke lister. Innkjøpslister så man ikke glemmer noe fra butikken, og ”mise en place” lister for å ikke glemme komponenter av de forskjellige rettene. Mange av disse komponenter kan i tillegg produseres dagen i forveien for å fjerne et stress element. En pannacotta kan fremstilles og settes på kjøl dagen før; det samme gjelder en rødvins sauce eller en løk marmelade. Kjøtt har det best av å bli marinert dagen før; i langtidstilberedninger som confite eller bresering, er resultatet og smaken mye bedre om tilberedningen foregår MINST en dag i forveien og kjøttet blir avkjølt i kokelaken. Man kan bare gi den en kjapp oppvarming når den skal serveres.

Et annet poeng jeg vil drøfte før du går i gang med matlagning, er at mange av de ingredienser som brukes i forskjellige oppskrifter kan brukes igjen i senere anledninger. Vi snakker om ting som bein til kraft, eddik, andefett, krydder, marmelader, osv. Ta vare på det du kan, for det vil bidra til den neste gang du får lyst til å ”leke” på kjøkkenet. Se på det som en investering i din nye og spennende hobby.

Når jeg er på butikken og ser noe som stjerneanis, keçap manis, sesam olje, osv. blir jeg litt oppspilt. Ofte kjøper jeg disse ting selv om jeg ikke trenger dem akkurat der og da. Hjemme har jeg en soppkurv ved siden av komfyren med ingrediensene jeg bruker mest: f.eks. diverse oljer, eddik, salt, krydder og siruper. Noe av det beste jeg vet er å streke meg bort i denne kurven og finne akkurat den ingrediens jeg kunne tenke meg. Ikke minst så er et slik oppsett dekorativt i et hvilket som helst kjøkken.

Kulinarisk hilsen!

Ian Eric Petersen

Å spise for å oppleve i stedet for å leve

Matlagning er en viktig del av vårt liv. Ikke bare fordi den er nødvendig for vår overlevelse, men fordi det er en kommunikasjonsmedium som kan anvendes til mange forskjellige anledninger. Gjennom mat kan man uttrykke balanse, skjønnhet, ideer, intelligens, kjærlighet, overraskelse, humor og mye mer.

Mat kan vekke barndomsminner og forbinde oss gjennom duft og smak med en tid som er forbigått, men aldri tapt i vår hukommelse. Mat er ofte brukt for å hedre elskede og markere viktige dager.

Matlagningen kan også brukes som en slags meditasjon, der man er absolutt tilstede i tilberednings og anretnings prosessen. Denne type meditasjon synes jeg er ytterst avlappende, da man er absorbert i selve tilberedningen av maten, sine egne sanser og omgivelser. Man får en pause, vekk fra de daglige bekymringer og problemer.

Mat er en del av menneskerasens kultur som har høy betydning uansett hvilket land den stammer fra. Å dele bord og maten sin med en annen betraktes som en verdifull gest. Ofte, når vi er på reise i utlandet, opplever vi landets kultur gjennom måltidene vi blir servert.

For meg, å dele matfilosofi med deg og ha muligheten til å undervise mine ferdigheter er en drøm som gradvis blir til en krystallisert virkelighet. Min ambisjon er å smitte deg med litt av den entusiasme og lidenskap som gjør at jeg elsker og verdsetter matlagningen så høyt.

Tiden der man spiste for å bli mett er forlengst borte. Nå er det tid til kos og minnverdige opplevelser gjennom mat og vennskap! Takk for at du leser dette innlegg og blir med meg på denne herlige reise.

Hilsen, Ian Eric Petersen

Matlagning som filosofi og meditasjon

Hvor ofte er det at man er fullstendig tilstede i øyeblikket? Hvor ofte opplever man noe fullt ut, med alle sine sanser og med hele sitt vesen? De fleste av oss tilbringer vår tid i tanke om hva vi må gjøre i fremtiden, om et minutt, en time eller en uke fra nå. Andre ganger tenker vi over det som er skjedd i fortiden og hvordan vi har følt oss der og da. Vi lever i datid og i fremtid, men sjeldent i nåtid, her og nå. I et ekstremt tilfelle; som f.eks. om man var involvert i en bilulykke; tror du at man tenker om ubetalte regninger i de øyeblikk før krasjet? En så ekstrem hendelse tvinger folk til å fokusere fullstendig på nåværende tidspunkt. Poeng her er å minimere energien man bruker på fortiden og fremtiden, og fokusere den for å få det meste ut av tilværelsen her og nå.

Matlagning er en slags meditasjon for meg i den forstand at den drar meg dypt i nåtid, der jeg er oppmerksom på hva jeg gjør og hvordan jeg gjør det. Berøringssansen er opptatt av teksturenes mangfold i ingrediensene. Smaks og luktsansene blir absorbert av de magiske mat sammensetninger. Synet blir blendet av skjønnheten i alt som jeg bruker i matlagningen: Et fint kjøttstykk, et glinsende stykke frisk fisk, det livlig farge av friske, sesongpregede grønnsaker; den søte duften av moden frukt. Nøkkelen her er å ikke ta noe for gitt. Alt som vi bruker er enten i live eller har vært levende på et tidspunkt. Alt som vi spiser har død for å livnære oss. Dette er et av livets fakta, som vi noen ganger har lett for å glemme på grunn av at maten kommer ferdigpakket fra butikken. Å behandle våre råvarer med  respekt er å behandle oss selv med respekt. Det er et gammel ordtakk som sier: ”du er hva du spiser” og det passer mer enn man egentlig er klar over.

I øynene mine er alt på planeten tilknyttet på en eller annen måte. Man trenger bare å se seg rundt for å legge merke til forbindelsene mellom menneskene rundt oss… alle ”tilfeldighetene” som føles som om de ikke er det… effekten menneskeheten har på miljøet, en vulkan som stanser flytrafikken over hele verden, osv. For meg å være bevisst på denne samhørighet er noe som setter stor preg på livet mitt og tilværelsen.

Denne mentalitet/filosofi kan brukes på hvilken som helst del av livet og i hvilket som helst øyeblikk. Å lære seg å bruke den på matlagning, er egentlig en portal som gjør det mulig å bruke den i alle sammenheng. Dette er hva matlagning betyr for meg. Det er verktøyet mitt for å lære å oppleve ting fult ut. Matlagning er min måte å berike, både mitt liv og andres. Å dele denne gleden med dere er det som gir mening til min tilværelse. Lev mye, elsk mye, nyt alt og for guds skyld: Vær lykkelige!

Ian Eric Petersen